donderdag 22 januari 2015

Seminar vrouwen & krachttraining

De mensen die mij op Instagram volgen wisten al dat ik deze seminar bij zou gaan wonen. Hierbij dan ook eindelijk een blog over het onderwerp en de seminar.

De seminar, vrouwen & krachttraining, werd gegeven door personal trainer Richard Bell (21). Voor mij was het ideaal omdat het gegeven werd op de sportschool waar ik zelf sport, namelijk trainmore.

Omdat ik er veel mee bezig ben en het heel interessant vind lees ik mezelf er veel over in. Ik zoek veel informatie op internet en volg diverse personal trainers op Instagram en Facebook om zo de nodige tips mee te krijgen. Om die reden was voor mij niet alles nieuw wat ik te horen kreeg tijdens de seminar maar desondanks zeker niet minder interessant. Ik heb wel degelijk wat nieuwe info opgedaan. De hoofdlijnen zal ik even voor jullie uitlichten:

  • Voor degene die het nog niet wisten: vrouwen die krachttraining doen komen er niet(!) uit te zien als Arnold Schwarznegger. Uiteraard krijg je meer spieren maar je wordt vooral strakker en fitter. Indien je niet de intentie hebt om mee te doen aan een (bodybuilding)wedstrijd en geen anabolen gebruikt zul je alleen maar super trots en tevreden zijn met de resultaten die je eruit behaalt.
  • Vrouwen moeten niet op dezelfde manier trainen als mannen. Vrouwen hebben een ander lichaam en hebben andere voeding nodig dan mannen als ze resultaten willen behalen. Hij heeft hier even een korte samenvatting van gemaakt: 

1. Vrouwen hebben minder behoefte aan koolhydraten en hebben meer vetten nodig. (wist je dat laag in je vetten gaan zitten er zelfs voor kan zorgen dat je borsten kleiner worden?)
2. Vrouwen doen het beter op hogere herhalingen (in verband met meer spiervezeltype 1 dan mannen).
3. Vrouwen hebben meer trainingsvolume nodig. Ja, vrouwen moeten dus harder trainen dan mannen. Ze herstellen ook beter dan mannen.
4. Vrouwen doen het minder goed op explosief werk. 
5. Vrouwen doen het beter op LISS cardio (lage intensiteit op hetzelfde tempo) dan HIIT cardio (hoge intensiteit intervallen)
6. Vrouwen doen het beter op een rustiger tempo, waarbij ze meer herhalingen kunnen doen (uithoudingsvermogen voordeel).
7. Vrouwen tolereren metabole stress beter.
8. Vrouwen hebben minder rust nodig tussen sets.
9. Vrouwen kunnen met een hogere frequentie (lees; vaker) trainen.

  • Wees niet bang om om hulp te vragen. Veel sporters vinden het niet erg om andere sporters te helpen.
  • Veel foto's van vrouwen die wij gebruiken ter inspiratie en motivatie van hoe wij willen dat ons lichaam eruit komt te zien, bereik je alleen met krachttraining en dus niet met cardio. Met krachttraining kun je je lichaam shapen. 
  • Het is prima om cardio te doen, zeker als je het leuk vindt, maar velen staan eindeloos op cardioapparaten in de veronderstelling dat ze daarmee de resultaten bereiken die ze willen bereiken. Niets is minder waar. Tenzij je je conditie op wilt bouwen of traint voor een hardloopwedstrijd oid. Het kan zelfs je progressie in de weg staan. Je lichaam heeft ook rust nodig om te herstellen dus maak een duidelijke afweging in wat exact je doel is.
  • Je kunt ook afvallen door het eten van junkfood, zolang je maar minder energie binnen krijgt dan je verbruikt. Dit is tevens niet aan te raden omdat je de nodige vitaminen en mineralen nodig hebt en deze niet verkrijgt uit junkfood.
  • De definitie 'gezond' is nogal vaag en voor iedereen anders. Je kunt eten niet bestempelen als goed of slecht. Bovendien, super goed dat je gezond eet (dat probeer ik ook zo veel mogelijk te doen) maar gezond eten wil niet zeggen dat je er eindeloos van kunt blijven eten! Wederom, indien je wilt afvallen moet je zorgen voor een calorietekort. Dus ervoor zorgen dat je over een langere periode meer energie verbruikt dan je binnen krijgt.
  • Zorg ervoor dat het een levensstijl wordt om goed te eten en te bewegen. Je kunt niet ineens 180 graden draaien, dit gebeurt met ups and downs en dat is goed. Zoals het spreekwoord luidt: "Rome is niet op één dag gebouwd". Een goede tip van Richard vond ik ook: onthoudt jezelf niet van alles, het is oké om een keer een stukje taart te eten op een verjaardag. Je hoeft niet altijd alleen maar "nee" te zeggen, dat maakt het ondraaglijk. Zorg ervoor dat je het met mate doet en dus niet iedere dag een stuk taart consumeert.
  • Pluk niet zomaar een willekeurig voedingsschema van internet. De kans dat dit effectief is voor jou, is nihil. Een voedingsschema moet op maat gemaakt worden, passend bij je doelen. Daarbij komt dat er rekening gehouden moet worden met het geslacht, je lengte en levensstijl. Daar moet de energiebehoefte op aangepast worden. Voor een goed voedingsschema is dus het advies om een personal trainer te raadplegen.
  • De pil kan van invloed zijn op je gewicht. Dit kan dus ook een mogelijke oorzaak zijn dat je faalt in het afvallen. Hier had ik geen enkel benul van en velen met mij denk ik. Het is dus van belang dat je hier in je voedingsschema en trainingsschema rekening mee houdt. Er werd een vraag gesteld wat dan het beste alternatief was voor de pil, het antwoord: Een spiraaltje.


Tip voor het trainen: meer is niet beter. Kwaliteit boven kwantiteit.

Hoe zit het nu met superfoods: Ik stelde Richard de vraag wat hij hiervan vond. Zijn antwoord was kort, hij vond het onzin, goede marketing om de producten te verkopen en de producten zijn nogal duur. Toch ben ik ervan overtuigd dat het ter aanvulling op je normale gezonde voedingspatroon zeker kan bijdragen. Let wel: het moet dus geen vervanging zijn!


Nieuwsgierig naar de man achter de woorden? Dit zijn de links naar zijn website en Facebookpagina. Op deze pagina's geeft hij regelmatig tips, schrijft hij over feiten en fabels en motiveert en stimuleert hij mensen om in beweging te komen.

Tot slot een leuk filmpje over calorieën:


Hopelijk hebben jullie nu ook een iets betere kijk gekregen op het onderwerp: vrouwen & krachttraining.

Liefs,
Maxime

Geen opmerkingen:

Een reactie posten